A permetezés veszélyei

2016.05.13.

A permetezés veszélyei

Akinek van kertje, gyümölcsöse, vagy az agrárszektorban dolgozik, azoknak tavasszal és nyáron jön el a permetezés időszaka. A megfelelő védőfelszerelés nélküli munka viszont komoly veszélyekkel jár.

Sokan védőfelszerelés nélkül fújják a permetezőszert a növényre, így a balesethez már elég, ha a széljárás egy kicsit megváltozik.

Máskor viszont, a veszélyes méreg felszívódhat a bőrön keresztül is, amikor a permetezéshez szükséges vegyszereket kikeverik, vagy összeöntik – persze kesztyű nélkül. 

A permetezés kapcsán a védőruha körültekintő és következetes használatára hívják fel a figyelmet nemcsak növényvédelmi, hanem egészségügyi szakemberek is. Szakemberek, és orvosok kimutatták, hogy egyértelmű összefüggés van a védőfelszerelés nélküli permetező munka, és a daganatos megbetegedések között. Komoly elváltozásokat okoz például az orrban, torokban, tüdőben, de az emberi szemben is. De ide tartozik a bőrön keresztül felszívódó vegyianyagok okozta betegségek is, amelyek sokszor csak évek múlva fejtik ki negatív hatásukat szervezetünkre.

Profi permetezők modern védőfelszerelésben dolgoznak: sapka, védőszemüveg, szájmaszk. A ruházat legyen zárt, a kézfejen kívül csuklónkat is kesztyűvel, lábunkat védőcipővel védjük. Fontos, hogy a permetszerrel érintkező ruhát ne mossuk hétköznapi ruháinkkal együtt, tisztítását és szárítását is oldjuk meg elkülönítve. Ennek elkerülése érdekében egyre többen használnak a munkaruha fölé húzható egyszer használatos védőruhát, amit utána el is dobnak.

 

vissza