Kisvakond

2016.06.30.

Kisvakond

Ki ne emlékezne a Kisvakondra, a régi rajzfilmek egyik nagy kedvencére? Jellegzetes kis figurája, és kertésznadrágja mindenkinek azonnal felsejlik. De, hogyan született meg a mindenhez értő, és mindent megszerelő kis hős alakja?

A Kisvakond, eredeti nevén Krtek, megálmodója Zdeněk Miler. Az akkor 33 éves rajzoló-animátor 1954 őszén kapta azt a feladatot, hogy tervezzen oktató és nevelő célzatú filmeket gyermekek számára. A lehetséges témák között szerepelt a textilipar és a ruhagyártás bemutatása. Miler nem akart szokványos propagandafilmet készíteni. Úgy gondolta, hogy jobb megoldás, ha egy szerethető filmszereplő kalandjai során ismerik meg a gyerekek a gyártási folyamatokat. Komolyan megküzdött a feladattal, alkotói válságából egy mára legendássá vált botlás segítette ki. Miler egy alkonyi séta alkalmával megbotlott egy vakondtúrásban – így született meg Kisvakond ötlete.

Kisvakond 1956-ban indult útjára, a helyes főhős sok kelet-európai országban hamar óriási népszerűségre tett szert, de Németországban, Ausztriában és Kínában is.

Mindig van kapcsolat: a Kisvakond sok részben egy kék szerelőnadrágban jelent meg, és mindig megjavított valamit, merő kedvességből! 

Mi most merő kedvességből ajánlanánk Önöknek néhány jóféle kertésznadrágot, ha bármilyen munka akadna a kertben, műhelyben, vagy ha csak a mukahelyén kötelező hordania! Mondtam, mindig van kapcsolat! :)

vissza